Nemrut Kalderası Jeopark Projesi Toplantısı Yapıldı

Nemrut Kalderası Jeopark Projesi hakkında Bitlis Eren Üniversitesi senato toplantı salonunda Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş başkanlığında toplantı düzenlendi.

Nemrut Kalderası Jeopark Projesi hakkında Bitlis Eren Üniversitesi senato toplantı salonunda Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş  başkanlığında toplantı düzenlendi. 

Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş konuşmasında Nemrut Kalderası’nın jeopark olması için  daha önce birçok girişimin  olduğunu ve bu anlamda çalışmalar yapıldığını belirti. Üniversite olarak bu projeyi önemsediklerini vurgulayan Rektör Elmastaş; “Yeni bir proje geliştirilerek doğal ortama zarar vermeden yollar, patika yollar ve jeosit alanların belirlenmesi gerekiyor. Bunlar bittikten sonra UNESCO'ya başvurulacak. 2022 yılında UNESCO'ya başvurmayı planlıyoruz. 2023'te de UNESCO burayı denetleyecek ve o zaman listeye alacak. Listeye aldığında uluslararası düzeyde bir jeopark unvanını kazanacak. Nemrut Kalderası ülkemizdeki ikinci jeopark olacak. Bu jeopark turizm anlamında çok ciddi bir gelişmeye öncülük edecek. Yurtdışından insanlar, UNESCO'nun jeopark listesine bakıp ülkemizdeki Kula ve Nemrut jeoparklarını görebilecek ve gelip ziyaret etmek isteyeceklerdir. Bu vesileyle bölge turizmine ciddi bir katkı sağlanmış olacaktır” dedi. 

Rektör Elmastaş, sözlerine devamla, “Nemrut Kalderası’nın jeopark olması sadece Bitlis için değil çevre iller ve bölge turizmi için de büyük bir öneme sahiptir. Bu konuda tüm kurumların birlikte özveriyle çalışması gerektiğini düşünüyorum. Öngörümüz en geç 2023 yılında Nemrut Kalderası’nın jeopark olarak kabul  edilmesidir” ifadelerine yer verdi.  
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi  Prof. Dr. Nizamettin Kazancı bir sunum yaparak; “Dünyada 168 tane jeopark olduğunu ülkemizde de 25 jeopark girişimi olduğunu söyledi. Sadece Nemrut Kalderası’nın değil bölgenin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini” kaydetti.

Toplantıya iştirak eden katılımcılar, sırayla söz alarak konuyla ilgili görüşlerini ifade ettiler.
Bitlis Eren Üniversitesi Senato Toplantı Salonu’nda Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş  başkanlığında gerçekleşen  toplantıya, Tatvan Belediye Başkanı M.Emin Geylani, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, İl Genel Meclisi Başkanı Cemalettin Kinç, Bitlis Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Aslan, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Güngör,  Bitlis-Tatvan Nemrut Jeopark Derneği Başkanı Fuat Okuyucu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Doğan Yorulmaz, çeşitli kurumlardan şube müdürleri ve uzmanlar ile Üniversite öğretim üyeleri katıldı.
 

nemrut kalderası jeopark alanı unesco menrut dağı